Habitatge i desigualtat

logo

No podem concebre l’accés i manteniment d’un habitatge digne i adequat si no afavorim les sinèrgies òptimes perquè una família en pugui gaudir amb totes les garanties.  Càritas defensa la casa, la llar, l’habitatge com a dret humà, inherent i necessari per a la vida en plena dignitat.

L’habitatge s’ha de considerar un bé per satisfer una necessitat i no s’hauria de considerar en cap cas objecte d’inversió per treure’n benefici.

L’habitatge és un espai vital, imprescindible per a la socialització per formar part d’una societat. És un factor d’inclusió social de primer ordre.

Imprescindible tenir en compte sis principis clau en les polítiques d’habitatge:

  • L’habitatge és un dret humà que el model residencial de l’Estat Espanyol no garanteix.
  • És necessària i urgent una política d’habitatge que garanteixi aquest dret, prevenint i lluitant contra la vulnerabilitat i la exclusió residencial del nostre Estat. S’han d’establir per tant estratègies amb objectius a curt termini amb l’aplicació de mesures específiques.
  • És necessària i urgent una reforma jurídica, especialment en el àmbit dels lloguers i que no tracti l’habitatge com una oportunitat de negoci i de creixement econòmic.
  • S’ha de lluitar contra la discriminació i els estereotips negatius de les persones sense llar oferint protecció jurídica contra l’assetjament en quant a la situació social i econòmica que comporta la falta d’habitatge.
  • S’ha de crear un Pla d’Habitatge Social a nivell estatal, promocionant el lloguer social, afavorint mesures que disminueixin l’habitatge en propietat i l’accés al parc d’habitatges buits.
  • Una ciutat en la que s’hi pugui viure dignament necessita un nou ordenament urbanístic de sòl i rehabilitació amb objectius que garanteixin l’accés digne a l’habitatge de totes les persones.

La desigualtat s’ha fet patent aquests últims anys amb les famílies que s’han allunyat del mon laboral i per tant han perdut dràsticament poder adquisitiu. Per tant, les dificultats han anat augmentant fent palesa d’un impacte en les seves condicions de vida que s’ha traduït en molts casos en la privació de qüestions bàsiques com no poder fer front al pagament de  l’habitatge i dels subministres bàsics per viure dignament.

Sònia Carreras. Responsable del Programa d’Habitatge de Càritas Diocesana de Girona 

La xerrada “L’escàndol de les desigualtats” amb Patrícia Cantarell, d’Oxfam Intermón i amb representants de Càritas Girona, Fundació Ser.gi, Fundació Talibés, Xarxa Dona Girona i Justícia i Pau, és el 16 Abr. a les 13h (Auditori Petit)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s